Hoe gaat het met je? – Tijd

IMG-20161202-WA0017

‘Hoe gaat het nu met je?’ Een vraag die (gelukkig) nog geregeld gesteld wordt. Antwoorden is meestal geen probleem. Heb ik geen tijd, of geen puf voor een persoonlijk antwoord, dan voldoet ‘Goed, naar omstandigheden’. Maar vaak vertel ik wel meer.

Inmiddels ben ik erachter dat rouw niet 1 grijs, gapend gat is. Rouw heeft zoveel gezichten. Zoveel fases. Een periode van gigantische vermoeidheid die ineens los komt, of een periode van relatieve rust. Een periode van veel condoleancebezoek, een periode van minder. Soms loopt het verdriet langzamerhand op, schuurt, wringt, totdat het eruit komt. Dat zijn ‘Meesdagen’. Op die dagen is het belangrijk het verdriet er uit te gooien, te huilen, soms naar zijn graf te gaan, vrienden of familie op te zoeken. Even van me af te praten.

Gisteren was het een half jaar geleden dat Mees verongelukt is. Afgelopen nacht het moment dat hij 6 maanden geleden overleed. Vraag je me naar gebeurtenissen die daarvoor plaatsvonden, dan denk ik: ‘hé, is dat nog maar zo kort geleden? Voor mijn gevoel ligt er een mensenleven tussen. Het geeft ook aan dat de tijd doorgaat…

Die tijd… die tikt hardvochtig door. Drijft een steeds grotere wig tussen mij en mijn eerstgeboren kind. Maar ook: De tijd die een zachte deken tussen mij en het grote verdriet vlijt, dat verdriet dat door de tijd heel langzaam wordt versluierd. Zo dubbel…

Gisteren was ook de dag dat Mees’ neven hun 12e en 14e verjaardag vierden. Door het verzetten van de tijd waren we een uurtje later dan normaal. Dat zou vroeger echt niet gebeurd zijn! Mees zou de dag ervoor de onderhandelingen al geopend hebben of we niet eerder hadden kunnen gaan en later thuis hadden kunnen komen. Want de tijd met zijn neven was altijd te kort.

Laatst werd ik aan het denken gezet over de glans van mijn leven. De glans is er niet af, wel is die veranderd. Van sprankelend, licht en luchtig is die opgeschoven naar parelmoer. Zacht glanzend met evengoed prachtige lijnen en kleurschakeringen. Licht en donker. Meer divers. Mijn leven heeft zich verdiept. Tegenwoordig gaat het (nog meer) ergens over. Bijzaken worden minder relevant, er moet overleefd worden, er moet geleefd worden! In een gesprek kom je sneller tot de kern. Ik laat mijzelf aan mensen zien, mensen laten zich meer aan mij zien. Ik word daar blij van en het stemt me dankbaar.

Mensen twijfelen soms om die vraag, ‘Hoe gaat het nu met je?’ te stellen. Omdat het zo niet te bevatten vreselijk is wat er gebeurd is met Mees. Dat je zo plotsklaps afscheid moeten nemen van je kind. Maar wanneer je die vraag stelt, vertel je mij, vertel je ons: ‘Ik zie je, ik weet van je verdriet en ik leef met je mee’. Door het stellen van deze vraag vertel je dat Mees, en wij, niet vergeten zijn. In al zijn eenvoud dus een heel waardevolle vraag om te stellen!

 

 

Advertenties

6 gedachtes over “Hoe gaat het met je? – Tijd

 1. Wat schrijf je mooie verhalen, ik lees ze vaak meerdere keren en kan mijn ogen niet van de foto van Mees afhalen.
  Wij hebben een zoon in dezelfde leeftijd, die ook nog op ‘m lijkt, en die ik ook moet gaan ” loslaten”. Hopende dat je hiervoor bespaard blijft.
  Ik denk vaak aan jullie en wens jullie allen nogmaals heel veel sterkte toe!

  Like

 2. lieve Marieke,
  Wat heb je het weer ontroerend mooi verwoord, zo knap om je gevoelens van verdriet maar ook van de parelmoer met anderen te delen .
  De tijd heelt wonden maar littekens blijven.
  Je hebt met je verhaal troost mee gegeven door de vraag die zo simpel lijkt ” hoe gaat het met je?” in een ander daglicht te stellen .
  Dank voor je wijze woorden

  Like

 3. Beste Marieke, Wim en familie,

  Afgelopen zaterdag vierden we met alle meiden uit de klas waarin Mees zat de verjaardag van onze dochter Deborah.
  Wat een stelletje giechelende en gezellige meiden, ook hadden ze het natuurlijk over de jongens uit de klas, en kwam ook de herinneringen aan Mees ter sprake.
  Over het verdriet wat nog steeds aanwezig is bij hun, en dat ze hem missen om zijn humor en gezelligheid.
  Met tranen in de ogen heb ik staan luisteren, en dacht aan jullie als ouders en familie.
  Ik wens jullie allemaal veel sterkte.

  Like

 4. They say there is a reason
  They say that time will heal
  But neither time nor reason
  Will change the way we feel

  For no-one knows the heartache
  That lies behind our pride
  And No-one knows how many times
  We’ve broken down and cried

  We want to tell you something
  So that there is no doubt
  You’re wonderful to think of
  Though hard to live without!

  Always in our hearts; forever and a day

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s